הקשר שבין המוח ללב

מספר מחקרים כבר בוצעו על הקשר שבין לב בריא לבין שמירה על תהליכים קוגנטיביים, זיכרון חד ומיקוד. הרי רובנו כבר מבינים את החשיבות הגבוהה הקיימת בשמירה על הלב בריא, זאת בכדי להפחית משמעותית את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם על ידי ביצוע פעילות גופנית בשגרה, הימנעות מעישון ואכילה של מאכלים ומשקאות עתירים בשומנים וסוכרים. מסתבר שפרט לעובדה שלב בריא מאריך חיים, קיים גם קשר ישיר בין בריאות הלב לבריאות המוח.

אז איפה נמצא הקשר?

  1. הקשר הראשון הוא קשר פיזי דרך כלי הדם. ארבעה עורקים ראשיים מחברים בין החדר השמאלי של הלב אל המוח.
  2. הקשר השני הוא קשר עצבי שכן עצב המכונה ״העצב הנודד״ המעביר מידע תחושתי ומסייע בהאטת קצב הלב.
  3. הקשר השלישי הוא קשר אנרגתי שכן המוח דורש מהלב להעביר אליו כמות גדולה של בכדי שיוכל לייצר תהליכי חשיבה, זיכרון ועוד. למעשה 20% מתפוקת הלב משרתת את המוח שלנו.

מאותם מחקרים עולה כי שמירה על לב בריא תסייע לתפקוד תקין של המוח ותוביל לכך שתפקודים שונים כמו זיכרון, מיקוד וחדות מחשבה ישמרו גם כן. אם ניקח בתור דוגמא את אחת מהבעיות הרפואיות המשפיעות בצורה חדה ומשמעותית על אחוזי התמותה בעולם המערבי – התקפי לב הנוצרים כתוצאה מחסימה של אחד העורקים המובילים דם ללב, אחוז גבוה מהתסחיפים הנוצרים כתוצאה מהתקף לב מגיעים גם למוח ומובילים לשבץ מוחי – אי אספקה סדירה של דם למוח. שבץ מוחי שנגרם מקרישי דם שנוצרו בכלל בלב הינם קשים ולכן מעל גיל 50 משרד הבריאות ממליץ להימצא תחת מעקב קרדיולוגי שגרתי.

לסיכום, קיים קשר ישיר בין בריאות הלב לבריאות המוח ולכן פעולות השומרות על הלב מסייעות לשמור גם על מוח בריא בו תהליכים קונטיביים מתבצעים כסדרם.