כך הובילה מחלת הדימנציה לטיפול סיעודי

דמנציה (או בעברית שיטיון), היא שם של קבוצת מחלות הדרגתיות הפוגעות בתפקודים הקוגניטיביים והמנטליים של האדם, וכוללת בתוכה גם את מחלת האלצהיימר. דמנציה פוגעת הן ביכולות החשיבה והן בתפקודים רגשיים והתנהגותיים, וכן פוגעת בזיכרון, בהתמצאות במרחב ואף ביכולת לזהות אנשים. היא גורמת לבלבול, עצבנות ואף יכולה להביא להתקפים אלימים. בהמשך, המחלה פוגעת ביכולת לבצע פעילויות פשוטות ולתקשר עם אחרים, ולכן קשישים רבים החולים במחלה מגיעים לבית אבות סיעודי.

בעידן המודרני, מחלות כגון דמנציה הן נפוצות בעקבות התארכות תוחלת החיים. הן נגרמות מתהליכי ניוון של המוח ולעתים גם משינויים בכלי הדם במוח, כמו חוסרים תזונתיים ותת פעילות של בלוטת התריס. כיום ישנן תרופות מסוימות שמטרתן להאט את תהליך ההידרדרות, ולכן עם החשד הראשון כדאי לפנות לבדיקה רפואית.

האם מחלת הדמנציה זכאית לטיפול סיעודי?

חולה סיעודי הוא אדם שאינו יכול להתנהל באופן עצמאי גם כאשר מדובר בפעולות פשוטות ויומיומיות. כאמור, מחלת הדמנציה היא מחלה הדרגתית, וכיום ברוב המקרים אין לה ריפוי. היא יכולה להתקדם לאט והיא יכולה להתקדם מהר, וכאשר היא מסתבכת היא גורמת לפגיעה קשה מאוד באישיות של האדם ובהתנהגותו. במקרים כאלו, החולה מאבד את עצמאותו ותלוי לחלוטין בעזרת הזולת, שכן הוא אינו יכול לאכול לבד, להתקלח, לשלוט בצרכיו ואף לנוע לבדו בבית. לכן, בשלבים אלו פעמים רבות חולי דמנציה מגיעים למצב סיעודי ולבית אבות סיעודי.

לפי החוק בישראל, חולי דמנציה יכולים להיחשב כ"תשושי נפש". תיאור זה מאפיין קשישים הסובלים מירידה חדה ותלולה בתפקודי המוח ולכן זקוקים לעזרה מלאה 24/7 בכל הפעולות הפשוטות ביותר. קשיש שמוגדר כ"תשוש נפש" זכאי לסיוע כספי מהמדינה, הטבות שונות ומימון אשפוז בבית אבות סיעודי המתאים לו.

טיפול סיעודי לחולי דמנציה

ישנן שתי אפשרויות סיעודיות עיקריות המתאפשרות לחולי דמנציה. האפשרות העיקרית היא בית אבות סיעודי. בית אבות סיעודי הוא מוסד המיועד לקשישים ומבוגרים שאיבדו את עצמאותם וזקוקים לטיפול צמוד. בתי אבות סיעודיים מקבלים רישיון ממשרד הבריאות, ומעניקים פיקוח תמידי. הם יכולים להיות בחסות המדינה או באופן פרטי.

במידה ורוצים להימנע מסיבה כזו או אחרת מבית אבות סיעודי, ניתן להיעזר בגמלת סיעוד מביטוח לאומי. חולי דמנציה יכולים להיות זכאים לקצבה חודשית מביטוח לאומי שמטרתה כיסוי הוצאות לטיפול סיעודי בבית המטופל, והימנעות ממוסד חיצוני. קצבה זו יכולה לסייע בהעסקה של מטפל סיעודי, בין אם ישראלי או זר, שיימצא לצד החולה ויסייע לו בכל צרכיו.